Pri nas doma, kar vsi obožujemo lososa. Najbolj pa jaz in hčerka. Še posebno po tem, ko je hčerka izvedela, da ima losos zelo veliko omega 3 maščobnih kislin in da večinoma prav iz njega pridelujejo omega 3 kapsule, ki jih uživamo kot prehransko dopolnilo.
Velikokrat, ko gre hčerka z mano v trgovino, zavijeva med police, kjer imajo lososa in ga po navadi tudi kupiva. Vsaj en zavitek. Pozabila sem povedati, da največkrat kupiva vakuumsko pakiran dimljen losos in upam, da ima tudi ta veliko omega 3 maščobnih kislin. Ko kupiva lososa, nikoli ne zdrži 2 dni v hladilniku. Vedno ga hčerka odpre že za večerjo in se največkrat skoraj stepemo za zadnji košček. Jaz ji pustim, da ga na koncu le ona poje, saj vem, da tako dobi nekaj omega 3 maščobnih kislin, ki jih že tako primanjkuje mlademu organizmu. Ona jih potrebuje za pravilno delovanje možganov, saj se v šoli veliko uči in ima veliko skrbi, zato upam, da ji vsaj nekoliko pomaga. Sem ji že skušala dati omega 3 kapsule, vendar so ji prevelike in jih ne more pogoltniti.
Ampak losos je res dober. Tako kot bakala. Njami. Tega tudi obožujeva. Ostali člani pa tega pustijo pri miru, ker jim zelo smrdi. Tako ga je več za naju. Pa tudi polenovka ima omega 3 maščobne kisline. Saj je bakala narejen iz sušene polenovke. Sama ga sicer še nisem delala, sem pa bila enkrat zraven pri pripravi in moram priznati, da ni tako enostavna. Postopek izdelave traja kar 2 dni, poleg tega, bi moj mož rekel, da zraven smrdi še cela vas.
Ribe so zdrave, še posebno takšne, ki vsebujejo veliko omega 3 maščobnih kislin, saj pripomorejo k zdravju in pravilnemu delovanju možganov, srca in ožilja, ker so to dobre maščobe, ki koristijo našemu telesu in jih največkrat tudi v našem telesu primanjkuje.